Čo je to glazúra? Glazúra, ktorej sa tiež hovorí nesprávne aj
poleva, je prášková látka rozpustená vo vode podobná laku. Tá sa
nanáša na výrobky po prvom pálení, kedy je výrobok stvrdnutý, ale
nie na toľko, aby sa dla bežne používať a mal svoju stálosť. Glazúra
sa nanesie a následne sa dáva znova vypáliť. Spodná strana výrobku
by nemala byť zaglazúrovaná, aby sa glazúra nepripiekla k podložke
medzi a nepoškodila sa, či prípadne výrobok při odstraňovaní z pece.
Zmysle glazúry je práve v tom, že glazúra sa při vysokej teplote v
peci roztaví, pre obsah kremičitanov potom vytvorí sklenený povrch,
ktorý robí keramiku hladkou, a trvanlivejšou.
Celadon glazúra
Celadon glazúra je charakteristická pre svoju farbu a rôznorodé
použitie. Neostáva len pri jednom odtieni zelenej, ale pozostáva z
rôznych druhov a nie sú vylúčené ani žiadne možnosti použitia
ďalších prímesí farieb a experimentovanie. Známe sú aj ružové, žlté,
modré odtiene, hnedé a sivé. Základ a úplne najtypickejší celadon je
však slabo zelený.
Glazúra sa používa pre porcelánové výrobky,
prípadne pre kameninové hlinené predmety.
Použitie rôznorodých farieb závisí od hrúbky použitej glazúry a
druhu hliny (hlineného výrobku), na ktorej sa glazúra použije. Prečo
ale toľko zelenej? Celadon a jeho charakteristická zelená je pokusom
napodobniť uznávaný a obľúbený jadeit. Farba sa vyrába za pomoci
oxidu železitého a vypaľuje sa v peciach pri rôzne upravených
teplotách. Je časté, že sa pri vypaľovaní vyskytne praskanie
glazúry.
Tento efekt je poväčšine nežiadúci. Sú však výrobky, kde je
praskanie glazúry priam až žiadané, pre dotvorenie efektu povrchu.
Obrázok vyššie ponúka náhľad na také žiadané praskanie.
Na kvalitných kusoch celadon keramiky a kusoch, ktoré zdobia drahé
zbierky však praskanie nájdeme len vo výnimočných prípadoch, pokiaľ
sa na kus viaže história a podobne...
|
|
|